Jumaat, Ogos 19, 2011

malam qadar

salam.

Alhamdulillah,tak lama lagi kita akan masuk fasa ke-3 dalam bulan ramadan,10 terakhir ramadan yang penuh dengan barakah.

Umum mengetahui tentang kelebihan serta kebaikan yang telah dijanjikan dalam 10 terakhir ramadan,dalam masa 10 hari inilah telah dijanjikan dengan satu malam yang sangat hebat,malam yang lebih baik dari 1000 bulan,iaitu malam qadar.

Pengalaman saya semasa berada di Mesir sangat membekas,umat islam di Mesir sangat mengambil berat dalam bulan ramadan,lebih-lebih lagi di 10 malam yang terakhir,satu PESTA IBADAH akan terpampang di depan mata,saya terpegun dengan kesungguhan mereka dalam merebut peluang yang diberikan.

Namun ia sangat berbeza dengan apa yang berlaku di Malaysia (umum telah tahu,saya malas nak ulas)

Apa yang menarik perhatian saya dalam 10 terakhir ramadan ini ialah malam qadar yang dijanjikan Allah,pada malam ini kita digalakkan meningkat lagi mutu ibadah,serta memaksimakan amalan pada malam tersebut.

Orang Melayu akan mencari malam qadar dengan mengintai perkara pelik yang bakal berlaku,pokok kelapa yang menunduk(seolah-olah ingin sujud) air kolam menjadi beku,tiada bunyi binatang seperti cengkerik,sejadah berdiri dalam masjid,dan macam-macam lagi.

Apa yang dicari perkara pelik,sedangkan yang dituntut ialah mencari pahala.

Adakah ini yang ingin dicari? tepuk dada tanya iman !

1 ulasan:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    BalasPadam